LES FLEURS DU MAL,2014

Citate din Presa Vremii

“S-a gândit, desigur, multa vreme Ioan Chisu până a înțeles toată truda și emoția cuprinsa în “Paine și ceapa.” S-a gândit pentru ca altfel n-am pătrunde înțelesul lucrării sale, care te emoționează. (De altfel cea mai izbutita natura statica și una din cele mai bune lucrări ale expoziției).”

Horia Horsia (Informația Bucureștiului, 28 Decembrie, 1956)

“Serioase cunoștințe de psihologie și anatomie se afla și la baza imaginilor lui Ioan Chisu – compoziția “Brigada de pescari” și portretul Constructor în repaus.” Într-un colorit poetic și creând o atmosfera caracteristica, expresia muncitorului portretizat sau mișcarea celor sase tineri aduc mărturia unui studiu serios, cu bune perspective de viitor.”

Petru Comarnescu (Contemporanul, 30 August 1963)

“De la portretul de muncitor cu care Ioan Chisu se prezentase prima oara la o raionala (dacă nu ne inseala memoria era, de fapt, lucrarea sa de diploma) și pana la “Ecranul Albastru” este un drum imens, parcurs în ani. Natura moarta “o varianta a unei teme frecvente la acest artist) conține, în special, probleme de meserie, un echilibru riguros pe contraste de valori, rezultând din acest dialog o armonioasa compoziție decorativa (compoziția poate fi, în ultima instanța, arta de a rândui decorativ elementele de care dispui) perfect integrabila unui interior de arhitectura moderna. “Compoziția” își propune o problema filozofica” cucerirea spațiului și restituirea acestuia, în dimensiunile sale spirituale, concentrat pe suprafața plana a pânzei. Soluția o aflam însa, abia în “Ecranul albastru” (a cărui punere în pagina e aceeași ca a portretului care marca debutul pictorului. O asemenea imagine te poate emotiona, pana în adâncul inimii.”

Horia Horsia (Astra, Decembrie 1967)

“Ioana Chisu practica într-o tonalitate proprie…pictura antiseptica. Ecranele de culoare pura, care nu se topesc unele într-altele, acționează asupra simțurilor privitorului aproape metodic, după o schema bine stabilita, programatica. Albastrul, verdele, rosul, galbenul…nu ating doze de saturație și sunt, fiecare în parte soliști ai partiturii stabilirii unei ierarhii imuabile. Rezultanta va avea de acum înainte rolul conducător. Dupa cum se vede, un mecanism destul de complicat.”

Ruxandra Nadejde (Scânteia, 8 Septembrie 1970)

“Ceea ce surprinde, în primul rand, la Ioan Chisu și ceea ce pare a constituii, în același timp, caracteristica esențiala a personalitatii sale, este faptul ca, indiferent de preocupările de mai scurta sau de mai lunga durata, de influentele pe care le-a resimțit, el a cautat intodeauna în opera sa (pictura și grafica deopotriva), o anume ordine, un anume echilibru, care răspund însuși structurii sale interioare. Fiind mai puțin un senzitiv și, prin excelenta, un spirit rațional, artistul nu intentionaza sa reproducă realul, și încearcă sa-l re-creeze, restituindu-l privirii spectatorului, într-un mod personal.”

Rodica Irimie-Fota (Transilvania, 1975)

“Integrat intro-o succesiune cubista, Chisu face o pictura de rafinamente cromatice și constructive, în care desenul elegant și exact dispune suprafețele colorate într-o ordine, vizând spre plasticitatea lui Mondrian.”

Octavian Barbosa (Dicționarul artiștilor romani contemporani)

CURSA PACII, 1975


Referiri Bibliografice

ION ITU, Pictori Sibieni, Editura Meridiane, București, România, 1977

OCTAVIAN BARBOSA, Dicționarul Artiștilor Romani Contemporani, Editura Meridiane, București, România, 1976

MARIN MIHALAHE, Pictura Roma neasa/ Pictura Contemporana, Editura Meridiane, București, România, 1976

RODICA IRIMIE-FOTA, Forme și Culori, lucrare editata de Revista Transilvania, Sibiu, România, 1983

VASILE FLOREA, Arte Roma neasa Moderna și Contemporana, Editura Meridiane, București, România, 1982

UNIUNEA ARTIȘTILOR PLASTICI DIN R.S. ROMÂNIA, Pictori Romani Contemporani, Editura Artis, București, România, 1989

Creative Inspiration. A Collection of Drawing and Painting Ideas for Artists, Rockport Publishers, Inc. Rockport, Massachusetts, USA

The Best of Oil Painting. Juried by TOM NICOLAS and JOHN C. TERELAK, Rockport Publishers, Inc. Rockport, Massachusetts, USA

Who’s Who in America, editile 56-64, 2003 – 2010, MARQUIS WHO’S WHO, New Providence, N.J. USA

Who’s Who in America, editile 20-27, 2003 – 2010, MARQUIS WHO’S WHO, New Providence, N.J. USA

Christmas, J. (2018, May/June). Art Review: The Dove. Emmanuel Magazine.

Christman, J. (2021, May). A Feast for the Eyes. US Catholic Magazine.